top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverOleksiy

Het verhaal van Anastasia, bekend als "Mom", van het vrijwillige medische bataljon van de Hospitallers

Nastya schrijft verhalen over mensen: heroïsche vertellingen, hartverwarmende relaties, lichte beschrijvingen en complexe narratieven. En het raakt altijd het hart. Bovendien legt Nastya prachtige momenten vast van deze mooie mensen.


We noemen onze vriendin 'Mom', omdat ze zichzelf zo noemt: 'Omdat ik me het meest identificeer met "Mom" wanneer ik over mezelf praat als "Oekraïner" in termen van zelfbewustzijn.'

De vriendin 'Mom' is de moeder van twee prachtige dochters - de betekenis en vreugde van haar hele leven. Afstand en zeldzame ontmoetingen verdiepen alleen maar dit begrip.


"Ik leerde het werk van vrijwillige verpleegkundigen vele jaren geleden kennen. In die tijd kreeg ik de kans om een fotoproject aan hen te wijden. Al voor februari 2022 droomde ik ervan om een opleiding te voltooien...


En toen herstelden ze de oude locatie en bereidden ze een nieuwe cursus voor. Versterkt, met een aanzienlijk aantal simulaties en oefeningen.


Ik had geluk - ik voegde me bij de rijen van de eerste deelnemers die werden opgeleid op de oude/nieuwe basis."


Nastya begon vervolgens rotaties aan het front.


"Sommige soldaten noemen ons grappend en met een glimlach 'sekteleiders'. Maar wat te zeggen over de vreemde mensen die uit een plaats kwamen waar anderen proberen te vluchten? Ze kwamen vrijwillig, niemand betaalde hen ervoor... Hospitaalbroeders."


Gesprekken met de gewonden zijn een essentieel onderdeel van de hulp. Het is zowel pijnverlichting als psychologische ondersteuning, gewoon warmte, voor zichzelf zorgen en de horror achter zich laten. De vriendin 'Mom', echt als een moeder, weet troost te bieden, op te beuren en verlichting te brengen.


"Terwijl de dokter de wond verzorgt, houd ik de hand van de gewonde vast en vraag ik naar zijn huis in Sumy... Hij richt zijn blik op mijn gezicht en antwoordt, zijn tanden op elkaar geklemd."Nastya weet het mooie in het leven van mensen te tonen, en nu is ons doel om hetzelfde terug te geven, door het stralende mooie van Nastya zelf te onthullen.


We zijn trots op je en waarderen alles wat je doet!

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page